A glutamin az emberi testeben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav, a vázizomzatban az össz aminosavmennyiség 60%-át teszi ki. Nem esszenciális aminosavról van szó, amely nem képezi a az izomfehérje részét, mégis egy sor biokémiai folyamatban nélkülözhetetlen szereplő, és nitrogénforrásként sem mellőzhető. A máj a glutamint a nagyerejű antioxidáns, a gluthathion szintéziséhez használja fel, így intenzív edzés idején a szükséges mennyiség akár az ötszörösére nő! A glutamin hiány, vagy elégtelen mennyisége az izomfehérje bomlásához (katabolizmushoz) vezet, és egyidejűleg az anabolizmust is akadályozza. A glutamin blokkolja a tesztoszteron fő ellenségének, a katabolikus kortizol hormonnak a megjelenését is. A glutamin az enterociták, az emésztőrendszer sejtek fő tápanyagforrása, azok megfelelő működéséhez jelenléte elengedhetetlen. A fogyókúrák, testsúlycsökkentés, korlátozott szénhidrátbevitel, fehérjedús étrend során a glutamin pótlása különösen fontos.
L-Glutamin
- kitolja a túledzés határát
- javítja a regenerálódást
- a vázizomzatban az össz aminosavmennyiség 60%-át teszi ki
- részt vesz a glükozamin és kondroiton szintézisében
Összetevők
- L-glutamin.