A szénhidrátokat a következőképpen csoportosítjuk:
- egyszerű szénhidrátok, melyek gyümölcsökben, zöldségekben és az édességekben (cukor, csoki, üdítőitalok találhatóak. Elsősorban ez az utolsó szénhidrátcsoport felelős a szervezet zsírraktárainak kialakulásáért.
- összetett szénhidrátok, ezek a gabona (kenyérféle, tészta, rizs) burgonya és hüvelyesek alkotóelemei. Részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszereket, a bennük található rost lassítja a szénhidrátok felszívódását és segíti az izmok és a máj glikogén raktárainak feltöltését. Mi több, a teljes kiőrlésű gabonafélékben több vitamin és ásványi anyag található, főként a B vitaminok csoportjából, melyeket a sportolók vitaminjának is neveznek.
A kis mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étrend gazdagabb lipidekben, melyek a magas koleszterinszint kialakulásáért felelősek. A napi energia bevitel 50-60% szénhidrátoknak kell kitenniük. A szénhidrát 1 grammja 4 kalóriához juttatja a szervezetünket.