Fitnesz témájú cikkek

MENOPAUZA ÉS AZ ÉDESSÉGEK IRÁNTI VÁGY

Menopauza idején a nők szaporodási életszakaszának véglegesen vége szakad . A perimenopauza (a menopauzát megelőző időszak) a nők szervezetében jelentős változásokat idéz elő, amelyek nagymértékben befolyásolják a benyomásokat és érzéseket.

Módosítja bizonyos hormonok termelődését, gyorsítja az izomveszteséget és a csonttömeget (sarcopenia és csontritkulás), csökkenti a stresszel szembeni ellenállást, stb. Ezek a változások nagyobb elhízás veszélyt jelentenek. A megnövekedett zsírmennyiség tágra nyitja a kaput a cukorbetegségek, a szívbetegségek és egyéb nem fertőző betegségek előtt. Ezek az egészségügyi zavarok nem csak feleslegesen csökkenthetik az egyre nagyobb számú érintett nő életkorát, de jelentősen csökkenti az életük minőségét is. Ezért a tudósok próbálják elemezni a változókorban levő nők elhízásának kialakulásában és fejlődésében szerepet játszó tényezőket.

A török kutatók érdekes megfigyelést tettek. A nők a menopauza fellépése után kevésbé érzékelik az édes ízeket. Dr. Cagri Delilbasi és csapata az ankara-i egyetemen húsz nő ízlelőbimbójának érzékenységét vizsgálta és 20 hasonló korú férfi értékeivel hasonlították össze az elért eredményeket. Az eredmények bizonyították - csak a nők esetében – hogy a cukor ízének észlelése statisztikailag szignifikáns mértékben csökkent. A többi ellenőrzött mutató – a sós és keserű inger esetében nem lépett fel semmilyen változás. A tudósok nem találták meg a választ arra a kérdésre, hogy a menopauza után miért változik a cukor érzékelése. A jövőben több célzott kutatás szükséges ebben a témakörben.

Másik érdekes megállapítás, hogy a nők többsége nem észlelte, hogy a cukorra való érzékenységük változott. Gyakorlatban azonban a cukorérzékenység megfigyelhető csökkenése tagadhatatlanul negatív hatásokat fejtett ki. Az evés közben a kellemesen édes íz elérése érdekében több cukrot használtak, mint korábban. A legtöbb nő megerősítette, hogy az utóbbi években, öntudatlanul is előnyben részesíti az édesebb ételeket.
A fokozott cukorbevitel az izmok, a bazális metabolizmus és a mozgás mennyiségének egyidejűleges csökkenése mellett az energiamérleg súlyos zavarait okozzák. Mert példának okáért, ha naponta csak 50 kalóriával növeljük a kalória bevitelt , ez egy év során 18.250 kcal -t azaz 2,5 kilogramm zsír többletet eredményez. Tíz évvel a változókor elérése után az illető 25 kg zsírt "takarít be" és nem csak a megjelenését, hanem az egészségét is súlyosan veszélyezteti.

A török tudósok észrevételei el kell, hogy gondolkodtassák a gyengébb nem képviselőit. A nők többsége 50 évesen még csak az élet útja felén, két harmadán áll. Ebbe az élethosszba még invesztálni szükséges. A legjobb befektetés a megfelelően összeállított edzésprogram. Megállíthatja, vagy legalábbis jelentősen lassítja az izom- és csonttömeg veszteséget, növelheti a jelenlegi és a hosszú távú energiaellátást. Ha a hölgyek energialeadása megnő, megengedhetnek maguknak némi extra édességet. A megnövekedett édességvágy nem veszélyezteti egészségüket. Az egészség és jó életminőség megőrzése szempontjából a nők életének harmadik időszakában kiemelkedő jelentőséggel bír az optimális energia-leadás, a mesterséges étkezéskorlátozást vagy fogyókúrát jobb elkerülni.

FORRÁS: After Menopause, Sugar Doesn’t Taste As Sweet. Reuters Health, 17.4.2003, British Dental Journal 2003;194:447-449.