Az izmok nem kívánt lebomlása éppen az ellenkezője annak, amit az edzéssel és étkezéssel szeretnénk elérni. A helyes étrenddel pótoljuk a glutamint az izmokban, megvédve ezzel az izomszövetet épségét. Ez elősegíti az izmok növekedését és egyúttal az erejét is. Igazán hatékony a glutamin, alanin és a glicin aminosavak együttes pótlása, amelyek növelik a glutamin stabilitását és oldhatóságát.
A glutamin –ez a nem esszenciális aminosav, mely a szervezetben a többi aminosav között nagy arányban van jelen (az összes aminosav több mint felét teszi ki), igazán különleges. Működéséhez nem csak az izmokra, hanem a májra és a vesékre, csak úgy, mint az immunrendszerre is szükség van.
A glutamin jelenlétére való igény a testépítőknél az edzés intenzitásával egyenes arányban nő.
Testépítés során az egyik oldalon az izmokat igénybevétellel ösztönözzük növekedésre, amíg a másik oldalon azok regenerálódását és felépülését támogatjuk, ami valós növekedést eredményez. Ezekben a folyamtokban a glutamin döntő szerepet játszik.
A glutamin előállítása, elengedhetetlen az immunfolyamatok lezajlásakor, túl sokba kerül. Az izmok nemcsak hogy lebomlanak a túlzott igénybevétel, stressz és erőkifejtés során, hanem a fehérje mennyisége is csökken, amely aminosavakra bomlik le, és ebből keletkezik a glutamin. Közeledünk a katabolikus fázishoz és a negatív nitrogénegyensúly beállásához.
Természetes élelmiszerekből és étrendkiegészítőből napi 30-40gramm glutamint tanácsos szervezetünkbe juttatni. Nagyjából 25g pótolható az étrendből, a többit fehérje és aminosav készítmények formájában szükséges pótolni.
Elképzelhető, hogy éppen a glutamin megfelelő pótlása segít át a stagnálás terméktelen szakaszán.