Fitnesz témájú cikkek

GLUTAMIN

Glutamin az izomterhelés során, az izom fehérjerostok felhasználódásakor keletkezik. Ha sejtekben glutamin hiány lép fel, az izmokat lebomlás veszélye fenyegeti.

Az izmok nem kívánt lebomlása éppen az ellenkezője annak, amit az edzéssel és étkezéssel szeretnénk elérni. A helyes étrenddel pótoljuk a glutamint az izmokban, megvédve ezzel az izomszövetet épségét. Ez elősegíti az izmok növekedését és egyúttal az erejét is. Igazán hatékony a glutamin, alanin és a glicin aminosavak együttes pótlása, amelyek növelik a glutamin stabilitását és oldhatóságát.

A glutamin –ez a nem esszenciális aminosav, mely a szervezetben a többi aminosav között nagy arányban van jelen (az összes aminosav több mint felét teszi ki), igazán különleges. Működéséhez nem csak az izmokra, hanem a májra és a vesékre, csak úgy, mint az immunrendszerre is szükség van.

A glutamin jelenlétére való igény a testépítőknél az edzés intenzitásával egyenes arányban nő.

Testépítés során az egyik oldalon az izmokat igénybevétellel ösztönözzük növekedésre, amíg a másik oldalon azok regenerálódását és felépülését támogatjuk, ami valós növekedést eredményez. Ezekben a folyamtokban a glutamin döntő szerepet játszik.

A glutamin előállítása, elengedhetetlen az immunfolyamatok lezajlásakor, túl sokba kerül. Az izmok nemcsak hogy lebomlanak a túlzott igénybevétel, stressz és erőkifejtés során, hanem a fehérje mennyisége is csökken, amely aminosavakra bomlik le, és ebből keletkezik a glutamin. Közeledünk a katabolikus fázishoz és a negatív nitrogénegyensúly beállásához.

Természetes élelmiszerekből és étrendkiegészítőből napi 30-40gramm glutamint tanácsos szervezetünkbe juttatni. Nagyjából 25g pótolható az étrendből, a többit fehérje és aminosav készítmények formájában szükséges pótolni.

Elképzelhető, hogy éppen a glutamin megfelelő pótlása segít át a stagnálás terméktelen szakaszán.