Fitnesz témájú cikkek

Fogyókúrás hiedelmek

A tavasz és a testsúlycsökkentés együtt jár. Ki ne szeretne pólóban és rövidnadrágban a legjobban mutatni, ha a tavaszi nap előbukkan? Azonban a diéta nem csodaszer, ha nem kíséri a megfelelő fizikai aktivitás és a test, bizonyos tápanyagok és mikroelemek hiányától szenved. Itt vannak a válaszok a gyakran ismételt kérdésekre, ami a diéták és a fitnesz kérdésében felmerülnek.

Segít, ha elhagyom a vacsorát?

Amennyiben a cél lefogyni bármi áron, a vacsora nyugodtan kimaradhat. Számítson azzal, hogy a 10-12 órás éjszakai koplalás csökkenti az anyagcsere sebességét (az energia és a zsír lassabb használódik fel) és a szervek működéséhez szükséges energiát a szervezet (igen, akkor is dolgozik, amikor Ön pihen) az izmokból vonja el. Kár, mert az izomzat rendelkezik a legnagyobb kapacitással a zsírégetéshez, amit az éhezés jelentősen lecsökkent. A lényeg az, hogy este, és ha lehetséges, még az éjszaka is működjön az anyagcsere. Így az esti zöldség vagy gyümölcs, esetleg egy kis fehér joghurt nem árt.

Lemondok a zsírtartalmú élelmiszerekről!

Ez dicséretes, de gondoljon bele, a szervezet honnan veszi az anyagcseréhez szükséges zsírt, és hogyan építi be azokat a vitaminok a táplálékból, amelyek zsírban oldódnak (A, D, E és K)? Gondolja, hogy elegendő erre a szervezetben tartalékolt zsír, amitől megszabadulni óhajt? Ez paradoxként hat, de egyes zsírok és zsírsavak segíthetnek a tárolt zsírtartalékok elégetésében. Ezek a telítetlen zsírsavak, és a konjugált linólsav (a tejzsírban található CLA). Még a fogyás idején is érvényes, hogy a felvett élelmiszer legalább 15%-át zsíroknak kell alkotniuk, amelyek telítetlen jellegűek (halolaj, dió, magvak, stb.)

Vegetáriánus leszek!

Ezt már próbáltuk! A zöldségek nagy részének fogyasztásakor, beleértve a leveles zöldségek (saláta), gyökérzöldségeket (répa) és rózsás zöldségeket (karfiol) megtörténhet, hogy majd "megakad" egy kicsi darab a nyelőcsőben, esetleg egy darab sárgarépa vagy karfiol, az emésztőrendszeren átutazva elzárja a bélrendszeri utat, megduzzad, és az emésztés hirtelen leáll. Ez nagyon fájdalmas, fennáll a bélperforáció és a műtét veszélye - tapasztaltam már egyszer, ha saját szememmel nem láttam volna a röntgenfelvételen, hogy a karfiol egy kicsi rózsája mekkora felhajtást okoz, nem hinném el, hogy ez megtörténhet! Végül is nem vagyunk növényevők… Ahelyett, hogy "minden mennyiségben"zöldséget fogyasztanánk, azt javaslom, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket fokozatosan fogyasszuk egész nap folyamán, kisebb adagokban, alaposan megrágva. Szinte minden naponként fogyasztott élelmiszer más hasznos alapanyagot biztosít a megfelelő működéshez, a növényi tápláléknak is megvan a maga szerepe. Dietológusként azt a nézetet támogatom, mely szerint 30 g rost fogyasztása szükséges naponta, ami kb.1000 g gyümölcs vagy zöldség napi fogyasztását jelenti (átlag 3% rosttartalom). Nagyobb mennyiségű gyümölcs és zöldség elfogyasztása, bár drámai mértékben nem ártalmas, de akadályozhatja az egyes ásványi anyagok felszívódását, amelyekben paradox módon éppen a gyümölcsök és zöldségek bővelkednek.

Mától csak diabetikus élelmiszereket vásárolok

Az önkiszolgálók dia sarkai már a szocialista táplálkozási politika részeként kísértettek bennünket. Soha nem volt bennük semmi, ami az ízlelőbimbókat is lázba hozta volna. A cukorbetegek számára készült élelmiszer részlegek arra szolgálnak, hogy elkülönítsék azokat az élelmiszereket amelyek nem tartalmaznak természetes édesítőszert, és ezek felhasználásmódját talán csak a diabéteszes betegek ismerik igazán. Igen, a cukor kétségtelenül kockázati tényező, nem csak a cukorbetegek számára, hanem a túlsúllyal rendelkező egyének számára is, de ugyanolyan, vagy még nagyobb veszélyt jelentenek a zsírok és a mozgáshiány. Nem az édesség hizlal, hanem a felesleges energia, amely különböző élelmiszerekből adódik össze, de leginkább a mozgásszegény életmód! A diabetikus termékek megoldást jelentenek a felesleges cukorfogyasztás elkerülésére, de felesleges energiát nem zárják ki. Egy másik fejezet lehetne a dia és a light italok-ételek egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata. Annyit szögezzünk le, hogy semmit nem szabad túlzásba vinni, jóllehet az édesítőszerek ártalma ma még tudományosan nincs bebizonyítva.

Böjtnap, heti egy alkalommal

Szóval ez egy olyan "babona", ami valójában néhányunknál működik. Saját böjti napom általában hétfő, mert szükségét érzem a hétvégi családi konyha után. Munkahelyemen elfogyasztok legalább egy palackozott ivóvizet, egy doboz 100%-os gyümölcslét (a grapefruit a kedvencem), amit 1:1 arányban higítok vízzel, megeszek három különböző színű paprikát (0,5kg) 4 paradicsomot (0,5 kg), 2 narancsot (0,5 kg) és egy fehér zsírmentes joghurtot. Az esti edzés során az edzőteremben meglepően friss, és kevésbé fáradt vagyok, mint egyébként. Csak a teremben tovább kell időznöm , nehogy hazaérjek a vacsora ideje alatt, mert a nagy csata megvívása önmagammal, az edzés után embert próbáló feladatnak tűnik. Kérdezze meg ismerőseit a tisztító napok tapasztalatairól, azt hiszem, elmondhatjuk, hogy ez egy jó dolog.

A köretet hagyjam el?

Igen, a köretek általában a leginkább koncentrált energiaforrások - galuska, rizs, tésztafélék, burgonya ... De mi a helyzet a hüvelyesekkel? Vagy a párolt zöldséggel? Ezek nem csak üres kalóriák. A hüvelyesek sok rostot és fehérjét (szója 48%) a színes párolt zöldségek szintén gazdag rostforrások és antioxidáns hatóanyagokat, úgynevezett bioflavonoidokat tartalmaznak (például béta-karotint). A köretet az elválasztó étrend követői rendszeresen elfelejtik - nem esznek húst körettel vagy köretet hússal, csak külön-külön. És általában fogynak, de közvetlenül nem éppen azáltal, hogy csoportosítják az élelmiszereket, hanem mert egyszerűen nyomon követik, hogy mit fogyasztanak, így korlátozva az energiafelhasználást. Akkor is korlátozzuk azt, ha csak egy fél köretet fogyasztunk vagy salátát zsíros öntet nélkül.

Inni mindig és mindenhol!

Az éhségről azt mondják, hogy valójában csak rejtett szomjúság. Igen, ha gyakran és rosszkor vagyunk éhesek, általában segít egy jó ital elfogyasztása. Az is általánosan elfogadott tény, hogy keveset iszunk, így a vízfogyasztást nem lehet eltúlozni. De ennek is van egy egészséges felső határa (természetesen hőmérséklet, páratartalom és a fizikai aktivitás függvényében) ezt ma egy amerikai gallon (kb. 4,2 liter naponta)víz elfogyasztásában adják meg. Ez a mennyiség nem okozhat problémát, főleg nem a tikkasztó nyár folyamán, aktív kikapcsolódás során. Ha a szén-dioxid tartalmú ásványvíz nem okoz problémát, az ásványvíz márkákat váltogassa (a hasznos ásványi anyagok és ionok is váltakoznak ezáltal). Ellenkező esetben szénsavmentes ásványvizet fogyasszon, mert a szénsav kisebb-nagyobb emésztési zavarok kiváltója is lehet.

Ing. Ivan MACH, CSc.