Minden óvatosság ellenére, a bemelegítés fontosságát kiemelő tanácsok betartása, a túlterheléstől való tartózkodás, a regenerálódást elősegítő tényezők betartása ellenére is az ízület és ínfájdalom az edzőtermekben mindennapos téma. A kollagént tartalmazó készítmények alkalmazása, általában kalcium és magnézium kíséretében megfelelő lehet a megelőzésben, és támogatják a terhelt kötőszövetek regenerálódását, ugyanakkor nem alkalmazhatóak, mint hatékony gyógyító eszközök, és a sportolónak nem marad más választása, mint fájdalom- vagy gyulladáscsillapító szerek használata, vagy az orvos tanácsa alapján az edzések elhagyása arra az időre, amíg a sérült szövetek maguktól helyre nem jönnek.
Hagyományos gyógymódok
Az edzőtermet rendszeresen látogatók bármelyikének szervezete ki van téve az alkalmankénti túlterhelésnek, vagy még gyakrabban az inak és az ízületek sérülésének, amely fizioterápiás vagy gyógyszeres kezelés igényel. Versenyzői és edzői gyakorlatom során tapasztaltam, hogy ez nemegyszer az érintett váll, térd vagy kar tétlenségét, vagy a versenytől való távolmaradást, esetleg a sikertelen részvételt jelenti. Nem ritkán a lemondásra kényszerült sportoló bármilyen áldozatra hajlandó az aktivitás visszaszerzése érdekében. A monoton ismétlések az súlyzós edzés során a mikrosérülések (apró repedések a kötőszövetekben, melyeknek kiváltó oka rendszerint a túlterhelés)fő előidéző faktorai. Fájdalmas, vagy gyulladásos tünetekkel járó helyi reakciót váltanak ki, amelyek olykor bőrpírral, hőemelkedéssel vagy duzzanattal jelentkeznek. A leggyakoribb gyulladásos nehézségek a:
Szakmai elnevezés | Magyarázat |
Tendinitida | Íngyulladás |
Vaginitida | Hüvelygyulladás |
Tendovaginitida | Ínhüvelygyulladás |
Mindmáig a gyulladásos folyamatok kezelésének leggyakrabban alkalmazott módja a nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentők (NSAID) pl. Ibuprofen és a fizikális gyógymódok kombinációja volt. Mint ismeretes, az NSAID hosszan tartó alkalmazása olyan mellékhatásokkal jár, mint emésztési rendellenességek, hasfájás, rosszullét. Az is előfordul, hogy a gyógyszerek szedése meghosszabbítja a gyógyulás folyamatát. Ez azért történhet meg, mert az NSAID csökkenti az 1-es és 3-s típusú prosztaglandinok szintjét, amelyek az immunitást támogatják, és a gyulladásokat csökkentik. A gyakran használt Brufenről tudjuk (Nurofen), hogy blokkolja azokat a kedvező folymatokat, mint például az ATP(adenosintrifoszfát) termelődése– amely az energia metabolizmus nélkülözhetetlen eleme.
Új gyógymódok
Úgy tűnik, az esszenciális zsírsavak egyéb anyagokkal, főként vitaminokkal és ásványi elemekkel való együttes fogyasztása gyorsabban képes a gyulladásos folyamatok gyógyítására, mint egy sor receptköteles készítmény, mégpedig mellékhatások nélkül. Az atlétika körében végzett tudományos kísérletek igazolták, hogy az ízületi gyulladást csökkentő ilyen gyógymód eredményei meggyőzőek és teljesen megbízhatóak .Főként a teljesítménysportok képviselői számára fontos,hogy nem kell az egyébként felépüléshez szükséges időt elvesztegetniük. A szupplementációs terápia alkalmazása mellett a sportolók azonnal folytathatják az edzéseiket.
Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítők alkalmazásának előnyei:
- Gyógyítják a gyulladásos folyamatokat és a fájdalmat
- Csökkentik a 2-es típusú prosztaglandinok szintjét
- Növelik a jótékony 1-es és 2-es prosztaglandinok szintjét
- Mentesek minden káros mellékhatástól
A kezelés alapja a gamma-linolénsav, amely az omega-6 csoportjába tartozó omega-3 halolajkivonat, kombinálása szelénnel, cinkkel, B6-vitaminnal, C-és E vitaminnal. Helyénvaló, ha ezt a szupplementációs gyógymódot fizikai terápia kíséri (lézeres és ultrahangos gyógytorna, hidroterápia, stb.), amely a testépítésben és a fitneszben manapság meglehetősen elhanyagolt, bár a fitnesztermek is egyre nagyobb számban kínálnak ilyen fizioterápiás szolgáltatásokat. A sérülés súlyosságától függően egy-négy hét alatt a fogyatékkal élő sportolók is sikeresen szabadulnak meg tüneteiktől! Különösen értékes, hogy szupplementációs terápia, ellentétben az NSAID típusú gyógyszerekkel, nem blokkolja a szervezet természetes, öngyógyító folyamatait.
Mit tudunk a gamma linolénsavról?
Ez a zsírsav elsősorban a borágó magjában (Borago officinalis ), a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) növényben, a fekete ribizliben és az anyatejben található. Olyan komplex anyagok elődje (a kémiai prekurzora) , amelyek az ingerület továbbításában vesznek részt, ezek közé tartoznak a sajátos funkcióval rendelkező prosztaglandinok is. Az Omega-6 zsírsav elsősorban a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok 1. típusának előállítását támogatja, és csökkenti a 2. típusú, prosztaglandinok kiválasztódását, amelyek a gyulladásos folyamatok fokozói.
Angliában például a gamma-linolénsav gyógyszerként került forgalomba, mert a gyulladáscsökkentő hatáson túl pozitív hatással rendelkezik az allergia, akné, ekcéma és a premenstruációs szindróma kezelésében is. A dohányzás, az alkohol, az aszpirin, a cukorbetegség, bizonyos vitaminokat és ásványi anyagok hiánya, továbbá az alacsony fehérjetartalmú diéta és a jelentős szénhidrát többlet, a vírusos és bakteriális fertőzések csökkentik hatását.
Mit tudunk az omega-3 zsírsavakról?
Ezek más típusú nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek közé tartozik az EPA
(eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav), amelyek főleg a tengeri halak, például lazac, hering, szardínia zsírjában, és ALA (alfa-linolénsav) többnyire lenmagolajban található. Ezek a zsírsavak nagyon fontosak az egészségünk szempontjából. Véralvadásgátlóként funkcionálnak (gátolja a vérrögképződést), csökkentik a koleszterin szintjét a vérben, csökkentik a vérnyomást, előnyös a pikkelysömör, ekcéma, a cukorbetegség esetén, és jeles gyulladás gátló. Hozzájárul a szívroham , az agyvérzés, a migrén és a Crohn-betegség megelőzéséhez (a vékonybél általában gyulladásos krónikus betegsége).
Táblázat : halolajtartalom néhány kiválasztott halfajta esetében (kiindulásképpen: az omega-3 zsírsav napi szükséglete 1,3 g)
Hal | Halolajtartalom/g |
Füstölthering | 3 |
Makréla | 2,5 |
Szardínia konzerv | 1,7 |
Tengeri lazac | 1,2 |
Tonhal | 0,5 |
Osztriga | 0,5 |
A testben az ALA képes átalakulni EPA-vá ,az EPA-pedig DHA-vá. Az EPA önmagában is képes, hogy megakadályozza a szívbetegségeket és a gyulladásos betegségeket, mint az arthritisz (ízületi gyulladás). Ezért ajánlott ezeknek a pácienseknek a húsok helyett a halhús fogyasztása. A DHA a szemekre fejt ki jótékony hatást, és segít fejleszteni a gyermekek egészséges agyszövetét.
Az EPA és DHA képes a prosztaglandinok 3. típusának termelését fejleszteni, ugyanakkor gátolják a prosztaglandinok 2. típusát. Ez az egyensúlyelmozdulás gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, amely elnyomja a kellemetlen fájdalmat és a gyulladásos folyamatokat, beleértve a különböző inak, szalagok és ízületek gyulladását. Mivel a halhúsban ezek a zsírsavak trigliceridek formájában vannak jelen, ezeknek először a belekben át kell alakulniuk , mielőtt felszívódnak a véráramban. Jó minőségű készítményekben ezek szabad formában szerepelnek, közvetlenül és veszteség nélkül képesek felszívódni.
Antioxidánsok
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek elpusztítják a szabadgyököket, amelyek elektromosan töltött atomok, molekulák vagy azok maradéka és az anyagcsere melléktermékekből, vagy szennyeződés, dohányzás, sugárzás hatására keletkeznek. Míg az elektromosan semleges (töltetlen) molekulák párosított elektronokat, a szabad gyökök párosítatlan elektronokat tartalmaznak. Vagy hiányzik egy elektron, vagy pedig többlet van bennük. A stabilizálás érdekében más molekulákból elektronokat hajtanak ki , azokat destabilizálva, és így láncreakcióban szabad gyökök keletkeznek.
Mielőtt a szabad gyökök stabilizálódnának, különböző sejteket roncsolnak szét a szervezetben. Sérthetik ilyen módon a DNS-t (dezoxyribonuklein sav), ezáltal számos magasabb életkorral járó degeneratív betegséget előidézve, mint a szívroham, a rák és az agyvérzés. Az ízületi gyulladást is képesek támogatni, az érelmeszesedést, károsíthatják az agysejteket, ezzel emlékezetkiesést és a szenilitást előidézve.
Az antioxidánsok a szabad gyökök deaktivátorai. Csökkentik a káros hatásokat és védik a szervezetet az oxidációs ártalmak ellen. A szervezet képes bizonyos enzimek, superoxiddismutázok, superoxidkatalázok vagy glutathionperoxidok segítségével védekezni ellenük. Ezeknek az enzimeknek a hatása a sportolók szervezetében önmagában nem elég, mert a fizikai stressz, amely az aktivitás során éri szervezetünket, jelentős mennyiségű szabadgyököt szabadít fel. A szabad gyökök kikapcsolhatóak néhány igen hatékony antioxidáns, mint a C-, E-, B6 vitamin, cink és a szelén segítségével. E készítmények vezető előállítói olyan kutatási eredményeket használnak fel, amelyek azt mutatták ki, hogy ezek az antioxidánsok a testben egészként, a szabad gyökök elleni harcban egymást kölcsönösen támogatva járnak el (szelén és cink). Koenzim Q10 –et vagy Ginkgo biloba-t tartalmazó kiegészítők egyéb fontos hatásuk mellett antioxidáns hatással is rendelkeznek.
Az antioxidánsok a szabad gyökök hatását megsemmisítve védik meg a sejteket és a szöveteket (az oxidációs radikálisok ártalmaitól). Az esszenciális zsírsavak a lipoperoxidáció során lezajló oxidációs folyamatoktól is védenek. Az ilyen folyamatok során a légköri oxigén molekula zsírsavakra bomlik le és a kémiai reakció eredményeként peroxid radikálisok keletkeznek belőlük, melyek megtámadják és károsítják az őket körülvevő szöveteket. Ezért mindig tanácsos zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket egyéb antioxidánsokkal kombinálni.
A kíméletes gyógymechanizmus
A vitaminok, ásványi anyagok és telítetlen zsírsavak természetes anyagok, amelyek elősegítik az emberi szervezet megfelelő, problémáktól mentes működését. A gyógyszerektől - amelyek szintetikus , testidegen vegyi anyagok - eltérően, az étrend-kiegészítők teljesen természetes alternatívák, mellékhatások nélkül.
De ez csak akkor érvényes, ha okosan használjuk őket. Az A, D, E és K-vitaminokat nem szabad túladagolni, mert csak zsírban oldódnak fel és a test nem tud olyan könnyen megszabadulni a feleslegtől, mint a vízben oldódó vitaminok esetében. A vitaminokat és ásványi anyagokat esszenciális telítetlen zsírsavakkal kombináló étrend-kiegészítők , melyeket a sportolók ízületének gyulladásos folyamatainak kezelésében alkalmazunk, hatóanyagtartalma megfelelően kiegyensúlyozott. Ezért a használati utasítást betartva nem fenyeget a túladagolás kockázata.
Szakirodalom:
1. Mavrogenis S., Sindberg Ch.: New Treatment against Inflammatory Injuries, Danske Fysioterapeuter, 15, 8, 1997
2. Madsen B.: Tilbage i topform, Workout&Fitness, 29, 54-6, 1997
3. Carter J.P.: Gamma-linolenic Acid as a Nutrient, Food Technology 7, 72, 1988
4. Kremer J.M. et al.: Effects of Manipulation of Dietary Fatty Acids on Clinical Manifestations of Rheumatiod Arthritis, The Lancet 1-8422, 184-7, 1985