A (Tolerase® G-t tartalmazó) Gluten Killer egy prolin-specifikus endopeptidáz vagy proiloligopeptidáz, és az egyetlen olyan enzim, amely tudományosan bizonyítottan segíti a glutén lebontását a gyomorban. Egyre többen tapasztalnak kellemetlen tüneteket gluténtartalmú ételek fogyasztása után, pedig talán nem is cöliákiásak, hanem gluténérzékenyek. Ez a probléma bizonyos mértékig megoldható az enzimek hozzáadásával, amelyek segítenek a szervezetnek a könnyebb emésztésben, és lehetővé teszik az élelmiszerek szélesebb választékának fogyasztását.
Mi a glutén?
A glutén olyan gabonafélékben, mint a búza, a tönkölybúza, a rozs és az árpa, megtalálható fehérje. A glutén másik neve glutén, és két fehérjéből, gliadinból és gluteninből áll. A gliadin az arra érzékeny egyéneknél káros reakciókat vált ki. Az érintett szervezet úgy reagál erre a fehérjére, mintha idegen anyag lenne. A betegség emésztési problémákban, fáradékonyságban, vérszegénységben, de más betegségek fokozott kockázatában is megnyilvánul. A gluténérzékenység gyakoribb, mint a cöliákia. Az emberi szervezet nem képes a prolinban gazdag fehérjéket hatékonyan lebontani, ezért a világ lakosságának akár 13%-a is érzékeny a gluténre. A glutén arról ismert, hogy a kenyér formáját, rugalmasságát és állagát adja. Meglepően sok más élelmiszerben is megtalálható, többek között édességekben, feldolgozott húsokban és szószokban.
Cöliákia
A cöliákia egy autoimmun betegség, amely a vékonybelet érinti, és emésztési problémákat okoz. A betegséget a gluténre adott nem megfelelő immunválasz okozza (lásd az előző pontot). A cöliákia esetén a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják a bélnyálkahártyát és károsítják a bélbolyhokat, amelyek a táplálékból származó tápanyagok felszívódásáért felelősek. Ez a tápanyagok felszívódásának károsodásához és egyéb problémákhoz vezethet, mint például hasmenés, puffadás, fogyás és fáradtság. A cöliákiát gyakran olyan embereknél diagnosztizálják, akiknek genetikai hajlamuk van a betegségre, és bármely életkorban előfordulhat. A cöliákia egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, ami azt jelenti, hogy az étrendből ki kell zárni minden búzát, árpát és rozsot tartalmazó élelmiszert, beleértve számos kenyeret, tésztát és reggeli gabonafélét.
A gluténérzékenységben szenvedő embereknél különböző tünetek jelentkezhetnek, például puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, fáradtság, depresszió vagy ekcéma. Míg a cöliákia és a búzaallergia esetében a gluténnel szembeni immunreakcióért antitestek felelősek, addig a gluténérzékenység esetében a tünetek immunreakció nélkül jelentkeznek. Nem teljesen tisztázott, hogy a glutén milyen mechanizmussal okoz tüneteket a gluténérzékenyeknél, többek közt a gabonafélék bizonyos összetevőivel szembeni intolerancia, vagy más tényezők, például a stressz miatt. A gluténérzékenység diagnosztizálása nem egyszerű, és magában foglalja a cöliákia és a búzaallergia kizárását, majd a tünetek megfigyelését, amint a glutén tartalmú élelmiszereket kiiktatják az étrendből. A gluténmentes diéta követése segíthet csökkenteni vagy megszüntetni a tüneteket a gluténérzékenységben szenvedőknél.
Az enzim használata
A Tolerase® G egy olyan enzim, amely a gyomor savas környezetében lebontja a glutén peptidkötéseit, és azokat a bélfal által kényelmesen felszívódó egyes aminosavakra bontja. A Prolyl Peptidase Tolerase® G hihetetlen 580 000 PPI enzimaktivitást biztosít grammonként, így sokkal hatékonyabb, mint a konkurens termékek. A gluténmentes diétát követő gluténérzékeny fogyasztóknak nagyobb szabadságot biztosít, mivel többé nem kell aggódniuk amiatt, hogy véletlenül sok élelmiszerben "elrejtett" gluténmaradékot fogyasztanak. Az enzim alacsony pH-jú gyomorban is stabil és aktív, és ellenáll a pepszin emésztésének is. A gluténérzékenység feloldása alapvető bél-egészségügyi kérdés, és a Gluten Killer segít a hozzáadott emésztőenzimek biztosításával megkönnyíteni a szervezet számára a glutén lebontását.
Tolerase® G
A Tolerase® G egy prolin-specifikus endopeptidázt tartalmazó enzimkészítmény, amely fehérjéket hasító enzim. A készítményt a gluténérzékenységben szenvedők emésztésének javítására fejlesztették ki. A glutén a búzában, árpában és rozsban található fehérjék összetett keveréke. Az emberi szervezet nehezen emészti meg a gluténfehérjét, ami számos emésztőrendszeri problémához vezethet. A cöliákiában, egy autoimmun betegségben szenvedő embereknél az élelmiszerekben lévő gluténfehérje gyulladást és a vékonybél károsodását okozza. A Tolerase® G képes a glutént kisebb fehérjedarabokra bontani, így az könnyebben emészthetővé válik. Hasznos a gluténérzékenyek számára, akik emésztési problémák nélkül szeretnének gluténtartalmú ételeket fogyasztani. A Tolerase® G azonban nem távolítja el teljesen a glutént, ezért nem helyettesítheti a cöliákiában szenvedők gluténmentes étrendjét. A Tolerase® G a nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó élelmiszerek, például a hüvelyesek, a szója, a tojás és a hús emésztésének javítására is használható. Segíthet az ezen élelmiszerek fehérjéire érzékeny embereknek, akiknek nehézséget okoz az emésztésük. A Tolerase® G hatása a glutén lebontására az enzim adagjától és az élelmiszerben lévő glutén mennyiségétől függ. A cöliákiában szenvedőknek továbbra is gluténmentes étrendet kell követniük.
Ez a termék étrend-kiegészítő, nem gyógyszer. Nem alkalmas a gluténmentes diéta helyettesítésére. Ez a termék nem alkalmas a cöliákia kezelésére vagy megelőzésére sem!
A Tolerase® L a DSM védjegye.
TÁPANYAG TARTALOM
ÖSSZETEVŐK
Hatóanyag | 1 kapszulában |
Tolerase® G | 200 mg |
Összetevők:
Vegán kapszula (hidroxipropil-metilcellulóz), rizskeményítő, Tolerase® G (Prolyl Endopeptidase [minimum 580,000 PPI (Protease Picomol International) per gramm])
AJÁNLOTT ADAGOLÁS
Vegyen be 1 kapszulát gluténtartalmú étkezés előtt elegendő vízzel. Ne lépje túl a napi 1 kapszulát.
Tartalom csomagonként: 60 kapszula
Adagok száma csomagonként: 60
Tartalom súlya: 36 g
Adagolási tanácsok: nem lehet túladagolni a terméket, de az óvatosság ajánlott, inkább többet, mint kevesebbet vegyen be, amíg nem látja a saját szervezetén a hatást (a gluténérzékenység széles skálán mozog). Az enzimek is akkor működnek a legjobban, ha közvetlenül étkezés előtt vagy az étkezés elején veszi be őket. A Gluten Killer órákkal étkezés előtt vagy utána történő szedése nem hoz nagy megkönnyebbülést, mivel az emésztés döntő fontosságú időablaka már eltelt. Saját tesztjeink alapján úgy találtuk, hogy a nagyobb érzékenységgel rendelkezők számára a leghasznosabb, ha 3 kapszula/étkezés adagolással kezdenek, és tesztelik a hatást. Ezt követően ugyanolyan típusú étkezéshez 2 kapszulával lehet próbálkozni, és ideális esetben maximum 1 kapszulával lehet végezni. A mi kapszulánk 200 mg hatóanyagot tartalmaz, külföldön a 100 mg-ot használják gyakrabban, tehát ez egy nagyon erős adag már alapból.
Kérjük, hogy gyermekek számára elérhetetlen helyen tartsa. A termék nem ajánlott gyermekek, terhes és szoptató nők számára. A termék tejet, tojást, szóját, kagylót, halolajat, dióféléket feldolgozó üzemben készült. Száraz helyen, 25 °C alatti hőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve tárolandó. Fagytól óvni kell. A felbontástól számított 60 napon belül használja fel. A gyártó nem vállal felelősséget a nem megfelelő használat vagy tárolás okozta károkért. Nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
Ez a termék étrend-kiegészítő, nem gyógyszer. Nem alkalmas a gluténmentes étrend helyettesítésére. Ez a termék nem alkalmas a cöliákia kezelésére vagy megelőzésére!